Rolul managerul de proiect în formarea echipei

          În cadrul unui proiect, rolul managerului devine vizibil încă din primele zile. Fie că vorbim despre grupuri formale, sau informale, în momentul derulării unui proiect, managerul trebuie să știe să răspundă nevoilor componenților grupului, dar și obiectivului setat.
          Prin grup formal înțelegem un grup format în baza structurilor ierarhice și normelor inerente unei organizații. Grupul informal este cel caracterizat de structura lipsită de norme și convenții și bazat pe modul în care comunică indivizii.
          După ce obiectivul a fost setat, managerul de proiectse va confrunta cu situaṭia în care trebuie să se asigure că fiecare participant implicat în proiect își va îndeplini la potențial maxim sarcinile primite. Totuși, ar fi bine ca singurele dificultăți pe care le va întâmpina managerul să fie acestea. În practică, grupul nou format trece prin anumite stadii.

Stadiile de formare ale grupului 
          Primul stadiu întâlnit în cadrul formării unui grup este cel de forming (formarea). Acesta este caracterizat de către o totală lipsă de încredere între cei implicați în proiect. Echipa este lipsită de coeziune, iar unii dintre cei prezenți pot chiar să se gândească la necesitatea prezenței lor acolo. Deși este o perioadă scurtă, aceasta  poate deveni frustrantă pentru unii dintre participanți.
          Cea de-a doua etapă este storming (furtuna). În cadrul acestei etape se contestă atât autoritatea leaderului, cât și abilitățile celor care sunt prezenți. Practic, acesta este momentul în care apar leaderi informali, gata să preia conducerea, ceea ce s-ar putea traduce, pe termen lung, în neatingerea obiectivului antestabilit. Unii dintre cei prezenți pot să conteste atât sarcinile primite, cât și validitatea și necesitatea lor, rezultând într-o muncă individuală, fără comunicare în cadrul echipei.
          Cea de-a treia etapă în formarea unui grup este etapa de norming (normarea). Aceasta este caracterizată de o bună comunicare în cadrul echipei, de o viziune comuncă, dar și de încrederea în faptul că aportul fiecăruia este primordial pentru atingerea obiectivului.
          Cea de-a patra etapă poartă denumirea de performing (performanța). Acesta este momentul în care grupul dispune de o deschidere ușor observabilă de către managerul de proiect, dar și de dorința de a performa conform standardelor impuse. Managerul de proiect poate delega și se poate ocupa de activități importante, fără a se îngrijora de modul în care directivele sale sunt îndeplinie.
          Ultima etapă este cea caracteristică grupurilor mici, formate de obicei pe proiecte scurte. Aceasta poartă denumirea de adjourning (încheierea). Acesta este momentul în care toți cei implicați în proiect, inclusiv managerul de proiect, se îngrijesc de finalizarea sarcinilor în timpul setat. De multe ori, această etapă poate fi dificilă pentru cei care au lucrat împreună, deoarece coeziunea grupului a fost sedimentată pe parcursul proiectului.

Rolul managerului de proiect
          Managerul de proiect trebuie să fie capabil să identifice stadiul în care echipa sa se află. Acesta trebuie să dea roluri clare și specifice încă de la demararea proiectului, din etapa de forming. De cele mai multe ori el trebuie să faciliteze procesul de storming în cazul în care observă că acesta nu a apărut. Lipsa stormingului poate duce la apariția unor conflicte majore în etape cheie, precum performing.
          Etapa de normare este cea în care managerul de proiect trebuie să lase echipa să își găsească propriul drum către atingerea obiectivului. Managerul trebuie să dirijeze tacit acest demers, în cazul în care observă că pot să apară abateri.
          Performingul este caracterizat de capacitatea managerului de proiect de a delega. De a își responsabiliza coechipierii și de a îi face să simtă că munca lor este cu vitală.
          Așadar, un bun manager de proiect facilitează apariția etapelor, dar se și îngrijește ca forming, storming, norming, performing și adjourning să se încheie la timpul potrivit.

2 thoughts on “Rolul managerul de proiect în formarea echipei

  1. Pingback: Managmentul schimbarii – pasi pentru o reteta de succes | Blog UPWAY Consulting Grup

  2. Pingback: Comunicare in 30 de secunde sau mai putin | Blog UPWAY Consulting Grup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


+ unu = sapte

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>