Necesarul de finanțare pe termen scurt

Statistic, cel mai frecvent tip de credit pe care firmele îl solicită băncilor este linia de credit. Motivul pentru această preferință este ușurința cu care este utilizat acest produs, precum și flexibilitatea lui. Totuși, linia de credit este o metodă de finanțare care poate dezechilibra foarte ușor structura bilanțului firmei, în situația în care 1. ea nu este folosită adecvat și / sau 2. valoarea sa nu este corespunzătoare necesarului real de finanțare pe care îl are societatea.

În ceea ce privește folosirea corectă a liniei de credit, trebuie avut în vedere că aceasta este

  1. strict destinată plăților curente și
  2. este strict destinată acoperirii deficitului temporar de finanțare.

Stabilirea valorii corecte a liniei de credit se face având în vedere ciclul operațional al activității, plecând de la 3 indicatori:

  • Termenul în care sunt încasate creanțele de la clienți (Rotația clienților)
  • Termenul în care sunt vândute stocurile (Rotația stocurilor)
  • Termenul în care trebuie plătiți furnizorii (Rotația furnizorilor)

Acum, presupunând un ciclu de afacere care începe în momentul “X”, cei trei indicatori de mai sus pot fi rezumați la două valori:

  • Perioada în care firma își recuperează banii investiți = Rotația clienților + Rotația stocurilor (în momentul ‘’X’’ firma se aprovizionează, apoi ține un timp marfa pe stoc, la un moment dat o vinde, dar banii îi încasează mai târziu), și
  • Perioada în care firma trebuie să își plătească furnizorii

Diferența dintre primul și al doilea indicator reprezintă GAP-ul financiar al firmei (ca număr de zile), acesta reprezentând perioada în care societatea nu se poate autofinanța.

Gap = zero – Situația de echilibru este cea în care cele două perioade sunt egale, situație care nu apare însă decât în teorie.

GAP negativ – Dacă perioada în care firma își recuperează banii investiți este mai mică decât perioada în care firma trebuie să își plătească furnizorii (situație mai rar întâlnită), atunci înseamnă că societatea se poate autofinanța, neavând nevoie de o linie de credit.

GAP pozitiv – Dacă perioada în care firma își recuperează banii investiți este mai mare decât perioada în care firma trebuie să își plătească furnizorii (cea mai frecventă situație), atunci înseamnă că societatea are obligatoriu nevoie de o finanțare bancară (linie de credit, scontare de bilete la ordin sau scontare de facturi).

Plecând de la formulele de mai sus, se poate calcula GAP-ul financiar, respectiv GAP = Rotația clienților + Rotația stocurilor – Rotația Furnizorilor.

În situația în care GAP-ul financiar este pozitiv, înseamnă că societatea nu se poate finanța pentru acest număr de zile, având nevoie de o linie de credit echivalentă cu GAP-ul financiar înmulțit cu Cifra de afaceri (CA) medie zilnică.

Necesar Linie de credit = GAP x CA medie zilnică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


opt + = cincisprezece

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>