Managmentul schimbării – o rețetă de succes

Managementul schimbării poate fi, de multe ori, modalitatea prin care o organizație este sprijinită pentru a trece de la o stare actuală suboptimală la o stare dorită.

Managementul schimbării trebuie privit ca un set de acțiuni orientate către fondul organizațional, acțiuni survenite în urma prezenței unor stimuli (interni sau externi organizației). Schimbarea de succes necesită implicare din partea tuturor celor care sunt angrenați în organizație, dar și concretizarea viziunii pe termen lung .

Printre cele mai cunoscute metode prin care se poate realiza managementul schimbării, după cum nota și Richard Newton în volumul său ‘’Managementul schimbării pas cu pas’’, regăsim Six Sigma, TQM (Managementul Calității Totale) și reconfigurarea procesului de afaceri.

  • Cel mai important pas pe care trebuie să îl faceți atunci când implementați un sistem specfic managementului schimbării este să vă înțelegeți obiectivul. Fie că vizați o schimbare pe termen lung, una radicală, sau una de scurtă durată, un obiectiv clar vă va facilita procesul implementării.
  • Trebuie să analizați cât de diferit va arăta departamentul/organizația dumneavoastră în urma schimbării. Așa cum spunea și Stephen Covey: pentru a îți atinge obiectivul, trebuie să pornești cu rezultatul final în minte; trebuie mai întâi să îți vizualizezi obiectivul, iar după aceea să îl pui în practică.
  • Va trebui să vă stabiliți indicatori astfel încât să vă dați seama dacă v-ați atins obiectivul.

Obiectivul propus trebuie să fie o afirmație simplă pe care o va putea înțelege oricine este angrenat în procesul de schimbare. După ce l-ați stabilit este indicat să îl și testați, astfel veți putea să efectuați modificările necesare încă înainte de a demara schimbarea. Cum îl puteți testa? Richard Newton vă propune trei întrebări simple:

  • Este această schimbare importantă?
  • Care va fi impactul acesteia asupra colaborabotilor/persoanelor care prezintă un interes în departamentul/organizația voastră?
  • Este schimbarea propusă realizabilă?

În urma acestor întrebări veți vedea dacă schimbarea merită efortul pe care urmează să îl faceți, dacă obiectivul vostru este prioritar pentru targeturile departamentului/organizației sau dacă poate fi amânat.

Citiți și: Rolul managerul de proiect în formarea echipei

În plus, răspunzând la cea de-a doua întrebare, vi se va contura o imagine legată de aportul schimbării: este aceasta benefică pentru voi? Cea de-a treia întrebare va fi grila voastră de analiză- de multe ori, din prea multă ambiție, s-ar putea ca obiectivele pe care ni le propunem să nu fie realizabile în cadrul organizației sau să ducă la un deficit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


opt − = doi

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>