Manager Proiect – un personaj reactiv sau proactiv?

Ca manager de proiect trebuie să faci față, de multe ori, evenimentelor neplanificate. Modul în care reacționezi în aceste situații este decisiv pentru buna implementare a proiectului.

Veți auzi în domeniul managementului termenul de ,,proactiv’’. O persoană proactivă este un individ care ia inițiativa și care este răspunzător de deciziile sale. Așadar, managerul este persoana care se confruntă cu neprevăzutul, analizează, pune în balanță riscurile și avantajele și ia o decizie. Managerii proactivi își asumă responsabilitatea, nu învinuiesc factorii externi, nu dau vina pe neprevăzut, nu consideră că un proiect a eșuat din cauza dinamicii echipei și nu iau în calcul criteriile afective.

Stephen Covey menționa în volumul său ‘’Eficiența în 7 trepte’’ că oamenii sunt făcuți pentru a fi proactivi, iar faptul că, de cele mai multe ori, suntem îngrădiți de constrângeri și circumstanțe, acest lucru se datorează alegerilor personale.

Astfel, managerii reactivi sunt cei care sunt afectați de ambianța socială, în timp ce managerii proactivi, deși se confruntă cu același tip de probleme, vor furniza un răspuns și soluții personale.

Un manager proactiv este cel care folosește ‘’R-ul și I-ul’’, după cum spune și Stephen Covey; astfel, acesta va face apel la Resursele inteligenței și la Inițiativă ori de câte ori va avea de luat câte o decizie. Un manager trebuie să își îndemne colegii să fie proactivi pentru a înlesni un viitor proces de delegare pe termen lung.

Citiți și: Conflictul ȋn managementul de proiect

O modalitate de a conștientiza gradul de proactivitate al fiecăruia constă în examinarea cercurilor personale de interes; cele în care investiți cel mai mult timp și energie. Primul cerc este cel al îngrijorărilor ( sănătate, probleme profesionale, războaie, crize financiare- acestea sunt cele în care nu aveți un amestec prea mare). În cazul unora puteți interveni, altele se petrec de la sine. Ulterior, în interiorul primului cerc vom pune cercul influenței.

Manager Proiect reactiv sau proactiv

Gradul de proactivitate va fi determinat de modul în care ne distribuim atenția, energie și timpul pentru fiecare cerc.

Tu ce tip de manager ești?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


− sase = zero

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>