Management prin proiecte – strategia viitorului

Ȋn ultimii ani, mediul de afaceri este tot mai dinamic și totodată tot mai volatil. Micile afaceri luptă pentru supraviețuire, iar marii giganți încearcă să își păstreze “supremația”. 

Mai mult de o treime din noile afaceri pun lacătul pe ușă în mai puțin de un an, în timp ce aproximativ jumătate din ele  își întrerup activitatea în mai puțin de 5 ani de la înființare.

Ȋn acest mediu auster, cei care supraviețuiesc sunt cei care conștientizează că inovația și dezvoltarea unei companii sunt vitale pentru continuarea activității. Managerii de succes au înteles că pentru ca o afacere să functioneze și să prospere, toate părțile sale funcționale trebuie să lucreze împreună către obiective specifice, sau proiecte.

Ȋn vederea optimizării sau dezvoltării activității, unele companiile desfășoară proiecte, recurgȃnd la echipe de proiect externe,  sau la echipe formate din angajați interni. Însă, de cele mai multe ori, managementul de proiect este privit ca o celulă separată de activitatea de bază a firmei. Ȋn același timp colaborarea dintre echipa de proiect și ceilalți angajați este de obicei îngreunată de obiectivele aparent conflictuale. Ceilalți angajați nu reușesc să vadă benifciile unui proiect, ci îl privesc mai degrabă ca pe un set de sarcini suplimentare.

Sunt însă și companii care au dus managementul de proiect la un alt nivel, l-au ridicat la rangul de strategie de management, abordȃnd toate activitățile, indiferent de complexitate, sub forma unor proiecte. Această strategie, cunoscută sub denumirea de “Management by projects” asigură o sincronizare a  obiectivelor tuturor entităților funcționale.

Citiți și: Management de Proiect – cei șapte pași care asigură succesul

Una din cele mai cunoscute, și mai putin targetate, probleme ale companiilor este numărul de activități și proiecte în care angajații sunt implicații în activitatea de zi cu zi. Un sistem “Management by projects” permite o planificare adecvată și un management superior al resurselor umane și financiare disponibile, costurilor și timpului.

Cerința primordială a unei strategii de tip “Management by projects” este crearea unei structuri și culturi organizaționale potrivite desfășurării în mod simultan a unor proiecte singulare cȃt și a unor ansambuluri de proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


+ sapte = zece

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>