Etica meseriei de Formator

Asemenea oricărui profesionist, un formator trebuie să urmeze un cod de etică ce include:

  1. Respectul față de participanții la curs, față de valorile și crezurile acestora
    În cadrul unui curs la care participanții constituie un grup eterogen din punct de vedere al valorilor, al culturii, al crezurilor, al educației sau al experienței, formatorul are obligația morală de a respecta fiecare individ. În acest context, formatorul are sarcina de a construi cu atenție suportul de curs, exemplele prezentate și aplicațiile practice, astfel încât acestea să nu lezeze persoana cursanților.
  2. Respectul față de semenii de breaslă (indiferent dacă aceștia îi sunt concurenți din punct de vedere comercial)
    Indiferent de nivelul de pregătire al formatorului sau de experiența sa, formatorul nu are dreptul de a face referiri negative cu privire la persoana altor formatori sau la munca acestora. Comportamentul adecvat este reprezentat de prezentarea propriilor puncte de vedere asupra temei discutate.
  3. Respectul față de meseria de trainer
    Rolul trainerului este acela de a creea noi deprinderi, atitudini și comportamente, fapt pentru care acesta trebuie să aibă o atitudine activă în relația cu toți participanții la curs. Este înțeles faptul că o parte din participanți sunt prezenți la curs din motive independente de voința lor, dar formatorul are obligația morală de a depune un efort identic în înstruirea fiecărui participant, utilizând în acest sens tehnicile specifice de cointeresare și captare a atenției.

2 thoughts on “Etica meseriei de Formator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


patru + = zece

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>