Conflictul ȋn managementul de proiect

Conflictul ȋn managementul de proiect: combustibilul progresului sau cheia eșecului?

Ȋn orice organizaṭie conflictele sunt inevitabile, sunt o consecinṭă firească a muncii ȋn echipă și apar ca urmare a pluralismului opiniilor, așteptărilor și intereselor membrilor organizaṭiei.

Managementul de poiect reunește oameni cu personalităṭi distincte, educaṭie, experienṭe, abilităṭi și nu ȋn ultimul rȃnd roluri și responsabilităṭi diferite ȋn cadrul echipei de proiect, prin urmare menṭinerea unei armonii perfecte nu poate fi decȃt o iluzie.  Ceea ce au ȋnsa ȋn comun membrii echipei de proiect este scopul proiectului și pentru a atinge acest scop, cade in sarcina managerului de proiect găsirea unei formule de colaborare.

Gestionarea conflictelor poate fi una din cele mai dificile provocări cu care noi ca manageri de proiect ne confruntăm, iar modul ȋn care controlăm situaṭiile conflictuale poate acṭiona ȋn favoarea echipei sau ȋn detrimentrul ei și uneori poate decide chiar soarta proiectului.

Paradoxal, ȋn anumite situaṭii, ca și manager de poiect voi alege să alimentez conflictul ȋn loc să ȋi pun capăt.

Conflictul benefic: Creativitatea izvorăște dintr-un conflict de idei” D. Versace

Atunci cȃnd există o acceptare unanimă a obiectivelor poiectului, ȋnsă există diferenṭe de opinie ȋn ceea ce priveste modalităṭile de realizare a lor, ȋn calitate de manager de proiect voi alege să stimulez conflictul pentru a-i determina pe cei implicaṭi să vină cu soluṭii creative.

Cum pot alimenta conflictul? Fie joc rolul “avocatului diavolului”, ȋn care ȋmi asum poziṭia de critic al ideilor expuse astfel ȋncȃt să stimulez imaginaṭia și să evit gȃndirea de grup, fie susṭin ȋn mod deschis dezbaterea punctelor de vedere diferite.

Conflictul distructiv: „Conflictul este inevitabil, dar lupta este opṭională.” Max Lucado

Ca manager de proiect voi face tot posibilul să aplanez și să reduc efectele adverse ale oricărui conflict care ȋmi crează tensiuni negative, ȋmi afectează comunicarea și coeziunea echipei și are potenṭialul de a periclita desfășurarea proiectului.

Nu există o soluṭie universal valabilă de gestionare a conflictelor negative, fiecare manager de proiect acṭionează ȋn funcṭie de natura conflictului și de abilităṭile lui interpersonale. Există totuși cȃteva recomandari privind abordarea conflictului de catre managerul de proiect.

Ȋn cazul conflictelor complexe a căror rezolvare e ȋngreunată de percepṭii greșite sau interpretări eronate,  e indicat ca managerul de proiect sa adopte un stil integrativ”, de susṭinere a cooperarii echipei ȋn identificarea și soluṭionarea problemelor.

Un stil amabil”, de minimalizare a diferențelor de opinie și accentuare a punctelor comune,e recomandat managerului de proiect, în situația ȋn care problema de fond are o importanṭă redusă.

Atunci cȃnd trebuie luată o decizie rapidă și problema de fond are o importanță redusă, e de preferat ca managerul de proiect să adopte un stil dominator“.

Managerul de proiect e mai bine să ignore conflictului atunci când costurile rezolvării  conflictului depășesc beneficiile soluționării.

Așadar conflictul nu trebuie privit ca pe un lucru rău, e normal să apară sub o formă sau alta  în orice organizație și dacă este gestionat corespunzător de către managerul de proiect poate  chiar aduce beneficii întregii echipe.

3 thoughts on “Conflictul ȋn managementul de proiect

  1. Pingback: Management de Proiect – cei sapte pasi care asigura succesul | Blog UPWAY Consulting Grup

  2. Pingback: Manager Proiect – un personaj reactiv sau proactiv? | Blog UPWAY Consulting Grup

  3. Pingback: Dinamica organizationala – punct de interes pentru manager? | Blog UPWAY Consulting Grup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


+ noua = paisprezece

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>