Bugetul de venituri si cheltuieli vs Cash-flow

Bugetul de venituri si cheltuieli (BVC) si cash-flow-ul reprezinta elemente de previzionare a rezultatelor activitatii unei companii. Regulile conform carora se construiesc aceste proiectii sunt aceleasi: ele includ perioada precedenta (luna / lunile precedente sau anul anterior) si perioada viitoare. In functie de scopul pentru care sunt construite cele doua previziuni, perioada pentru care sunt calculate acestea poate diferi de la 12 luni la un numar nelimitat de ani. In ceea ce priveste detalierea lor, in general, BVC-ul si cash-flow-ul se construiesc lunar pentru primele 12 luni si anual pentru restul perioadei.

Diferenta dintre cele doua unelte de analiza este data de elementele care vor intra in compunerea lor, respectiv:

- BVC-ul este o previziune contabila. Acesta contine elementele de venituri si cheltuieli din punct de vedere contabil, fiind inregistrate ca atare, la momentul aparitiei lor, in baza documentelor justificative (veniturile sunt inregistrate la momentul facturarii, iar cheltuielile la momentul achizitiei, respectiv trimiterii in consum, dupa caz). BVC-ul include amortizarea, dar nu ia in calcul TVA-ul. Rezultatul final al BVC-ului este rezultatul net contabil, respectiv profit sau pierdere.
- Cash-flow-ul este o previziune a fluxului de numerar. Astfel, spre deosebire de BVC, in cash-flow, atat veniturile cat si cheltuielile sunt inregistrate la momentul transferului banesc, respectiv, veniturile, la momentul incasarii facturilor, iar cheltuielile la momentul efectuarii platilor. Cash-flow-ul nu include amortizarea, dar tine cont de TVA. Rezultatul final al cash-flow-ului este disponibilul total al societatii, respectiv banii din casa si cei din banca.

Importanta celor doua previziuni
Bugetul de venituri si cheltuieli este folosit in principal in trei scopuri:

  1. Previzionarea rezultatului net (profit sau pierdere) si, implicit, a impozitului pe profit (util in calculul cash-flow-ului);
  2. Previzionarea impactului contabil in cazul efectuarii unei investitii (achizitia unui mijloc fix precum un utilaj, o cladire, etc);
  3. Urmarirea incadrarii elementelor de venituri si cheltuieli in cotele previzionate.

In continuare, cash-flow-ul are un scop mult mai practic. Incluzand elemente ce deriva din BVC (taxe si impozite), cash-flow-ul trebuie sa asigure administratorul unei afaceri ca aceasta va dispune in orice moment de numerarul necesar pentru acoperirea datoriilor imeditate, eliminandu-se astfel riscul de intrare in incapacitate de plata. Fata de BVC, cash-flow-ul trebuie sa tina cont de termenele de plata ale datoriilor si de termenele de incasare ale creantelor. Pentru asigurarea unui confort sporit, cash-flow-ul poate fi construit la nivel zilnic, cel putin pentru o perioada care sa acopere intregul flux operational al afacerii.

Reguli de previzionare
Avand in vedere ca orice previziune include elementul aleator, cele doua calcule trebuie in primul rand sa tina seama de realitatea si probabilitatea intamplarii unui eveniment. Spre exemplu, daca in piata se zvoneste posibilitatea cresterii taxelor, atunci atat BVC-ul, cat si cash-flow-ul trebuie sa tina seama de aceasta posibilitate. Pe de alta parte, orice variatie fata de realizarile precedente trebuie sa apara doar in baza unor elemente certe si predictibile. Spre exemplu, o estimare de crestere a vanzarilor cu “X” % in viitorul apropiat trebuie sa aiba un fundament palpabil, cum ar fi dezvoltarea afacerii, un contract aflat in negociere sau o variatie preconizata a preturilor de vanzare.
Nu in ultimul rand, atat BVC-ul cat si cash-flow-ul trebuie construite in trei scenarii: scenariul pesimist, scenariul standard si scenariul optimist. Acest lucru este extrem de util avand in vedere ca orice administrator priveste cu incredere afacerea sa, fapt ce ii poate distorsiona imaginea asupra realitatii. Ajutorul vine insa exact din constructia celor trei scenarii, acestea avand rolul de a asigura administratorul ca afacerea va functiona chiar si in cazul aparitiei unor evenimente nedorite (majorari de taxe si impozite, falimentul unui client, etc), pe de o parte, sau de a oferi posibilitatea unui plan nou de actiune in cazul in care scenariul optimist prinde contur.

Concluzie
Atat bugetul de venituri si cheltuieli, cat si cash-flow-ul reprezinta previziuni financiar – contabile utile pentru un mai bun control asupra activitatii companiei, acestea stabilind o tinta de rezultate, permitand o mai buna supraveghere a cheltuielilor, oferind o viziune realistica asupra viitorului si asigurand continuitatea afacerilor atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung.
Atat bugetul de venituri si cheltuieli, cat si cash-flow-ul, trebuie intocmite de departamentul financiar – contabil, sub coordonarea departamentului de vanzari.

 

One thought on “Bugetul de venituri si cheltuieli vs Cash-flow

  1. Intrebare :
    Area managerul trimite in site catre inginerii disponibili acolo un request : intocmirea cash-flow-ului, se precizeaza completarea lui doar cu cantitai fizice . Este normala actiunea area managerului ?
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


noua − noua =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>